Káva

Příprava nejlepší Vídeňské kávy v 7 krocích

  • 07.září 2022
  • 4 min čtení

Co je vídeňská káva?

V rakouském hlavním městě Vídni je oblíbených mnoho kávových nápojů, ale "vídeňská káva" obvykle znamená espresso hojně zalité šlehačkou a posypané kakaovým práškem nebo strouhanou čokoládou. Podává se ve vysoké sklenici s ouškem. 

Ve Vídni se tomuto nápoji říká Einspänner, což je německý výraz pro kočár s jedním koněm. Kdysi dávno byl tento nápoj určen pro městské kočí. Sklenice s uchem usnadňovala držení a pití za jízdy a vrstva šlehačky sloužila k udržení teploty espressa během chladných vídeňských večerů.

videnska-kava

Ingredience

3 espressa kvalitní čerstvé kávy (naše nabídka kvalitních káv)
2 lžíce čokoládového sirupu (pokud máte)
Hustě ušlehanou smetanu (lehce oslazenou)
(volitelně) trochu creme de cacao nebo irského smetanového likéru
Nastrouhaná čokoláda nebo kakao na vrch
Průhledná sklenice na přibližně 300ml

Postup

  1. Ušlehejte smetanu tak aby byla dostatečně hustá (víc)
  2. Do větší skleněné sklenice udělejte 2-3 espressa (podle nastavení kávovaru ~ 2/3 sklenice). Sklenici je vhodné nahřát (například napustit teplou vodou).
  3. Podle preferencí 1 lžíce cukru
  4. Přidejte čokoládový sirup (pokud máte)
  5. Volitelně můžete přidat trochu creme de cacao nebo irského smetanového likéru creme de cacao nebo irského smetanového likéru
  6. Přidejte hustě ušlehanou smetanu na vrch
  7. Na vrch nastrouhejte čokoládu nebo alternativně trochu kakaa

Zkuste také ledovou Vídeňskou kávu

Během teplých letních měsíců můžete vyzkoušet také variantu ledové vídeňské kávy.  Zavřete oči a napijte se a dopřejte jsi jedinečnou chuť vídeňské ledové kávy.

Postup přípravy ledové varianty je stejný jako u klasické vídeňské kávy. Pouze do sklenice vložte 2-3 kostky navíc.

  1. Nachladit sklenice (volitelně)
  2. Ušlehat smetanu (do husta, lehce oslazenou)
  3. Udělat 1-3 kávy (~200ml tedy asi 2/3 sklenice) podle nastavení kávovaru
  4. Osladit kávu (podle preferencí)
  5. Přidejte čokoládový sirup (pokud máte)
  6. Volitelně můžete přidat trochu creme de cacao nebo irského smetanového likéru creme de cacao nebo irského smetanového likéru
  7. Přidejte hustě ušlehanou smetanu na vrch
  8. Na vrch nastrouhejte čokoládu nebo alternativně trochu kakaa

Závěr

Vídeňská káva je populární nápoj, který doma zvládnete hravě připravit a potěšit tak sebe i své hosty. K jeho přípravě je důležité používat kvalitní čerstvou kávu. Bez nadsázky lze říct, že se jedná o historické dědictví vídeňských kočích, které neodmyslitelně patří k Vídeňské kávové kultuře.

Gatuzo Tea - čajový servis

Košík
Váš nákupní košík je prázdný.