V rakouském hlavním městě Vídni je oblíbených mnoho kávových nápojů, ale "vídeňská káva" obvykle znamená espresso hojně zalité šlehačkou a posypané kakaovým práškem nebo strouhanou čokoládou. Podává se ve vysoké sklenici s ouškem.
Ve Vídni se tomuto nápoji říká Einspänner, což je německý výraz pro kočár s jedním koněm. Kdysi dávno byl tento nápoj určen pro městské kočí. Sklenice s uchem usnadňovala držení a pití za jízdy a vrstva šlehačky sloužila k udržení teploty espressa během chladných vídeňských večerů.
3 espressa kvalitní čerstvé kávy (naše nabídka kvalitních káv)
2 lžíce čokoládového sirupu (pokud máte)
Hustě ušlehanou smetanu (lehce oslazenou)
(volitelně) trochu creme de cacao nebo irského smetanového likéru
Nastrouhaná čokoláda nebo kakao na vrch
Průhledná sklenice na přibližně 300ml
Během teplých letních měsíců můžete vyzkoušet také variantu ledové vídeňské kávy. Zavřete oči a napijte se a dopřejte jsi jedinečnou chuť vídeňské ledové kávy.
Postup přípravy ledové varianty je stejný jako u klasické vídeňské kávy. Pouze do sklenice vložte 2-3 kostky navíc.
Vídeňská káva je populární nápoj, který doma zvládnete hravě připravit a potěšit tak sebe i své hosty. K jeho přípravě je důležité používat kvalitní čerstvou kávu. Bez nadsázky lze říct, že se jedná o historické dědictví vídeňských kočích, které neodmyslitelně patří k Vídeňské kávové kultuře.