Kombinace kávy a rumu je lahodným nápojem, který má bohatou historii sahající do různých koutů světa. Historické prameny nejčastěji zmiňují tzv. farizejskou kávu, oblíbenou zejména v 19. století v Německu. Podle jedné z legend německý farmář na oslavu křtu svého dítěte nabídl jednomu z hostů kávu s rumem přelitou hustou šlehačkou. Ta měla zakrýt typické aroma rumu, protože nebylo žádoucí, aby si farář všiml přítomnosti alkoholu. V této době byl rum považován za nástroj ďábla, ale navzdory tomu se káva s rumem stala populární a klasické verzi zůstala věrná i šlehačková čepička.
Další teorie o původu kávy s rumem vede na Kubu, období, kdy byl ostrov španělskou kolonií. Kubánští vojáci údajně přidávali do kávy rum, aby si dodali odvahy. Kromě rumu a šlehačky tato verze často obsahovala i skořici a pomerančovou kůru, což jí dodávalo zvláštní nádech a exotické aroma.
K přípravě tohoto lahodného nápoje budete potřebovat následující ingredience:
Šálek dobré kávy – ideálně silné espresso (alespoň z 10g)
1-2 lžičky cukru – nejlepší je třtinový cukr
1 panák tmavého rumu
Šlehačku
Práškové kakao na posypání – případně koření dle chuti
Předehřejte šálek na kávu.
Do šálku dejte cukr a zalijte ho rumem.
Přilijte horkou kávu a jemně promíchejte, aby se cukr rozpustil.
Navrch přidejte vrstvu šlehačky, kterou můžete posypat kakaovým práškem nebo skořicí dle chuti.
Ihned servírujte, aby šlehačka neztratila svou nadýchanou konzistenci.
Podle tradice byste tuto kávu neměli před konzumací míchat. Legenda praví, že kdo kávu s rumem zamíchá, bude platit další rundu.
Kávu s rumem si nejlépe vychutnáte po jídle. Vzhledem ke svým zahřívacím vlastnostem se skvěle hodí do chladnějších podzimních a zimních dnů. Jedno upozornění – i když na sobě přímé účinky alkoholu nemusíte ihned pocítit, protože kofein jeho účinek maskuje, nepodceňujte množství, které vypijete. Šálek aromatické kávy s kapkou kvalitního rumu ovšem zdravého člověka nijak nezatíží.
Pokud máte zájem vyzkoušet něco dalšího, co se skvěle hodí ke kávě, můžete zkusit estonský likér Vana Tallinn. Tento likér, vyráběný od roku 1960, obsahuje jamajský rum a směs různých bylin a koření. Vana Tallinn se obvykle podává s ledem, ale může být také přidán do koktejlů, jídel, kávy nebo svařeného vína.
Tato lahůdka, kterou vytvořili mistři destiléři Ilse Maar, Bernhard Jürno a Jaan Siimo, se stala oblíbenou po celém světě. Od svého uvedení na trh bylo prodáno více než 115 milionů lahví. V roce 2022 byl tento likér dostupný ve více než 60 zemích světa, včetně Španělska a Indie.
Na zdraví a dobrou chuť!