Káva

Káva s rumem: Historie a příprava (recept)

  • 03.prosince 2024
  • 3 min čtení

Káva s Rumem – Historie a Příprava

Historie Kávy s Rumem

Kombinace kávy a rumu je lahodným nápojem, který má bohatou historii sahající do různých koutů světa. Historické prameny nejčastěji zmiňují tzv. farizejskou kávu, oblíbenou zejména v 19. století v Německu. Podle jedné z legend německý farmář na oslavu křtu svého dítěte nabídl jednomu z hostů kávu s rumem přelitou hustou šlehačkou. Ta měla zakrýt typické aroma rumu, protože nebylo žádoucí, aby si farář všiml přítomnosti alkoholu. V této době byl rum považován za nástroj ďábla, ale navzdory tomu se káva s rumem stala populární a klasické verzi zůstala věrná i šlehačková čepička.

Další teorie o původu kávy s rumem vede na Kubu, období, kdy byl ostrov španělskou kolonií. Kubánští vojáci údajně přidávali do kávy rum, aby si dodali odvahy. Kromě rumu a šlehačky tato verze často obsahovala i skořici a pomerančovou kůru, což jí dodávalo zvláštní nádech a exotické aroma.

Příprava Kávy s Rumem

K přípravě tohoto lahodného nápoje budete potřebovat následující ingredience:

  • Šálek dobré kávy – ideálně silné espresso (alespoň z 10g)

  • 1-2 lžičky cukru – nejlepší je třtinový cukr

  • 1 panák tmavého rumu

  • Šlehačku

  • Práškové kakao na posypání – případně koření dle chuti

Postup:
  1. Předehřejte šálek na kávu.

  2. Do šálku dejte cukr a zalijte ho rumem.

  3. Přilijte horkou kávu a jemně promíchejte, aby se cukr rozpustil.

  4. Navrch přidejte vrstvu šlehačky, kterou můžete posypat kakaovým práškem nebo skořicí dle chuti.

  5. Ihned servírujte, aby šlehačka neztratila svou nadýchanou konzistenci.

Upozornění:

Podle tradice byste tuto kávu neměli před konzumací míchat. Legenda praví, že kdo kávu s rumem zamíchá, bude platit další rundu.

Doporučení

Kávu s rumem si nejlépe vychutnáte po jídle. Vzhledem ke svým zahřívacím vlastnostem se skvěle hodí do chladnějších podzimních a zimních dnů. Jedno upozornění – i když na sobě přímé účinky alkoholu nemusíte ihned pocítit, protože kofein jeho účinek maskuje, nepodceňujte množství, které vypijete. Šálek aromatické kávy s kapkou kvalitního rumu ovšem zdravého člověka nijak nezatíží.

Zajímavý Tip – Vana Tallinn

Pokud máte zájem vyzkoušet něco dalšího, co se skvěle hodí ke kávě, můžete zkusit estonský likér Vana Tallinn. Tento likér, vyráběný od roku 1960, obsahuje jamajský rum a směs různých bylin a koření. Vana Tallinn se obvykle podává s ledem, ale může být také přidán do koktejlů, jídel, kávy nebo svařeného vína.

Tato lahůdka, kterou vytvořili mistři destiléři Ilse Maar, Bernhard Jürno a Jaan Siimo, se stala oblíbenou po celém světě. Od svého uvedení na trh bylo prodáno více než 115 milionů lahví. V roce 2022 byl tento likér dostupný ve více než 60 zemích světa, včetně Španělska a Indie.

Na zdraví a dobrou chuť!

Jiří Sýkora

Znalec kávy

Košík
Váš nákupní košík je prázdný.